Nosta energiatasojasi sekä paranna suorituskykyäsi arjessa ja työssä, muokaten samalla kroppaasi sporttisemmaksi ilman rääkkitreeniä ja kitudieettejä.

TAVOITE RATKAISEE MITEN PITÄÄ HARJOITELLA

ONKO SINULLA TAVOITETTA TREENISSÄSI? NIMITTÄIN TAVOITE RATKAISEE MITEN PITÄÄ HARJOITELLA


Onko sinulla tavoite mielessäsi miksi treenaat? Jos on, niin kuljetko sitä kohti tehokkaasti? Jo ei ole mieti se ja ala toteuttamaan sellaista treeniä mikä tukee sitä ja huomaat miten uusia ulottuvuuksia tavoitteeseen treenaaminen antaa.


Ilman tavoitetta treenaaminen ei yleensä kehitä

Monella treenaajalla ei ole tavoitetta mitä varten harjoitella. Usein näissä tapauksissa kehitystä ei myöskään tule. On toki hienoa, että esimerkiksi yhä useammat käyvät kuntosalilla, mutta suurimmalla osalla puuttuu tavoite tai tietotaito tavoitteen saavuttamiseen. Liian usein näkee, varsinkin vanhempien ihmisten kohdalla, että käydään kaikki kuntosalilaitteet läpi, tehdään liian pitkillä toistoilla ja liian pienillä painoilla. Tämä tapa harjoitella ei tue sitä, että päästään esimerkiksi tuolilta kunnolla ylös vieläkin vanhempana. Taas useimmalla varsinkin miehillä on usein liikaa painoa tangossa ja liikkeet tehdään teknisesti vääriin, jolloin pahimmassa tapauksessa voidaan hajottaa paikat. Paljon näkee myös sitä, että tehdään liian vaikeita ”kikkaliikkeitä” tai jopa sellaisia mistä ei ole juurikaan mitään hyötyä.

Oikeanlaista harjoittelua tavoitteisiin

Pelkkä tavoite ei tietenkään riitä vaan pitää myös osata harjoitella oikein tavoitteeseen nähden.
Otan tässä kirjoituksessa esimerkiksi kehonmuokkauksen jonka alle lasken muun muassa seuraavia asioita: painon ja rasvamassan pudotuksen, lihasmassan lisäämisen, suorituskyvyn nostamisen, arjessa ja työssä jaksamisen. Kehonmuokkauksessa pitää olla mukana voima- sekä kestävyysharjoittelua ja tietenkin ravinto. Kehoa voi toki muokata pelkällä ravinnolla, tai ravinnolla ja kestävyysliikunnalla, mutta näissä kummassakin tapauksessa lihasmassan menetys on suurta. Jos kehoa muokataan hyvin koostetulla voima- ja kestävyysharjoittelulla sekä ravinnolla niin kaikki pudotettu paino on rasvaa ja lihasmassa pysyy samana tai jopa lisääntyy.

Hyvin koostettu ja oikein tehty voimaharjoittelu on tehokas lisä kehonmuokkauksessa

Voimaharjoittelu on kaikista paras tehdä kuntosalilla, koska siellä pystyy lisäämään vastusta tarpeeksi ja liikevalikoima on suuri. Tiettyyn pisteeseen asti toki voi tehdä kotona esimerkiksi kehonpainoharjoittelua, mutta äkkiä oman kehonpaino ei riitä vastukseksi tai liikkeistä tulee niin hankalia, että niitä ei pysty toteuttamaan.
Kehonmuokkaus tavoitteessa voimaharjoittelun liikkeet pitää olla riittävän yksinkertaisia jotta ne voidaan hyvin toteuttaa. Liikkeiden pitää olla tukevia ja tekniikka hyvä eli kannattaa unohtaa kaiken maailman tasapainotyynyjen päällä tehtävät kyykyt yms. vaikka ne näyttäviä ja taitoa vaativia liikkeitä ovatkin. Liikkeiden pitää myös tuntua oikeissa lihaksissa. Tästä klassinen esimerkki on hauiskääntö tangolla. Usein näkee, että tankoon on ladattu niin paljon painoa, että tankoa ei saada ylös hauislihaksilla vaan aletaan vartalon heijauksella tehdä liikettä ja suurin työ silloin tehdään selän ojentajilla eikä käden koukistajilla ja tällainen tapa tehdä on selälle haitallistakin kaiken lisäksi. Eli muista tukevuus, oikea suoritustapa ja tuntemus oikeissa lihaksissa. Liikkeiden suoritusnopeus on myös tärkeätä. Yleisesti voi sanoa, että tekemällä hitaasti vahvistat lihaksien hitaita soluja, tekemällä nopeasti vahvistat lihaksien nopeita soluja. Kehonmuokkauksessa hitaasti tehtäessä hitaat solut ovat aktiivisempia ja lihas ”laiskistuu” eli osa lihaksesta uinuu, jolloin lihas ei muokkaannu kunnolla. Tekemällä nopeata liikettä saadaan varmistettua, että koko lihas aktivoituu.  Eli nostetaan painot mahdollisimman nopeasti ja lasketaan alas hallitusti ja hitaammin kuin ylösnosto vaiheessa. Pitää kuitenkin muistaa, että tekniikka ei saa kärsiä.
Lihasta kannattaa kehonmuokkauksessa harjoituttaa erilaisilla toistoalueilla. Nyrkkisääntönä toistoalueille on 5-15. Esimerkiksi ensimmäiset neljä viikkoa toistoilla 10-12. Seuraavat neljä viikkoa toistoilla 6-8. Seuraavat esim. 13-15. Liikevalikoimaa voi ja kannattaa myös vaihdella jonkin verran, mutta ei liian usein. Näin lihas saa erilaista ärsykettä riittävin väliajoin. Sarjoja voi olla esimerkiksi 3-4. Vastus valitaan niin, että viimeiset toistot ovat tiukat, mutta tekniikan pitää säilyä hyvänä.
Tässä muutama tärkeä asia mitä voimaharjoittelussa kannattaa ottaa huomioon jos tavoitteena on kehonmuokkaus.

LUE LISÄÄ!!
 

Jätä kommentti

hCaptcha